”RoboCop” face legea pe timp de pandemie: unde este folosit pentru a ține oamenii în case
Distanțarea socială este foarte importantă pe timp de pandemie, iar unii oficiali au decis să apeleze la soluții foarte creative pentru a o implementa.
Nimic nu este mai important în această perioadă decât să stai în casă. Este vital pentru binele tuturor să adopți măsuri de distanțare socială, pentru a-ți proteja membrii familiei, dar și străinii cu care ai interacționa pe stradă. În multe țări ale lumii, aceste măsuri au devenit lege, iar autoritățile caută mijloace cât mai eficiente pentru a verifica nivelul de aplicare a regulilor de către populație.
În Tunisia, de exemplu, ministrul de Interne a implementat la scară largă un robot. Mulți îl percep ca fiind RoboCop, având în vedere că reprezintă organele de ordine din zonă, dar numele lui oficial este PGaurd și are un singur scop în ”viață”. Robotul nu foarte amenințător obligă oamenii să respecte regulile de distanțare socială și izolare, pe timpul pandemiei de coronavirus.
În privința tehnologiei din spate, PGaurd rezistă opt ore departe de priză, o zi de muncă. Printre dotări, integrează o cameră termică capabilă să monitorizeze mediul înconjurător la 360 de grade. Are patru camere Full HD cu abilități infraroșu, un sistem de telemetrie prin laser care îi permite să ocolească orice piedică și un modul GPS pentru localizare.
Momentan, nu este foarte clar câți astfel de roboți se află pe străzile din Tunisia, dar un lucru este sigur, își face treaba într-o manieră cât se poate de eficientă și protejează polițiștii obișnuiți de interacțiunea cu posibili bolnavi. Nu de alta, dar fiecare robot are în spate unul sau mai mulți ofițeri care comunică cu oamenii prin intermediul unui difuzor instalat pe robot. Astfel, trecătorilor le sunt cerute actele și orice alte documente care atestă motivul pentru care au ieșit din casă. Robotul a fost prezentat publicului larg printr-un clip postat pe pagina de Facebook a ministerului de Interne din zonă.